En mere end 15 kilometer lang rute for March mod Ensomhed bragte i dag mere end 250 mennesker sammen i alle aldersgrupper for at synliggøre ensomheden, som alle mennesker kan opleve.
Video af Emma Sofie Vikkelsø
Tekst af Rosa Kirstine Larsen
Kan man gå sig fra ensomhed? Hvis man spørger frontpersonen for hele arrangementet, Patrick Cakirli, kan man godt. For selv på en dag med regn og blæst som i dag, var mere end 250 mennesker mødt op. Det gjorde, at man for en kort stund følte sig som en del af noget større.
”Vi, som flok, skaber noget synlighed og røre omkring ensomhed,” fortæller Patrick.
På den 15,6 kilometer lange gåtur fra Holstebro Rådhus til Struer Rådhus, havde Birthe Madsen, som til dagligt arbejder ved politiet, valgt at trække i vandreskoene, fordi hun ved, at der er mange, der er ensomme.
”Jeg tror på, at alle har brug for et fællesskab, selvom man måske trækker sig,” siger hun.
Udover at gåturen skaber synlighed, åbner den også op for hårde samtaler med dem, man går sammen med. Patrick Cakirli mener selv, at gåturen er med til at danne ramme for, at man åbent og ærligt kan fortælle, hvordan man har det.
”Jeg har haft mange hårde samtaler med folk, der har søgt herud,” fortæller han om de mange gåture.
Tallene taler for sig selv
Det er også noget, man tydeligt kan se i Den Nationale Sundhedsprofil fra 2021, hvor mere end 9% havde svaret, at de ofte følte sig uønsket alene. Og som byrådsmedlem Simon Tang (S), der er en del af Social- og Sundhedsudvalget siger, er det et samfundsmæssigt kæmpe problem.
”Vi har fokus på ensomhed, og vi skal også have endnu mere fokus på det,” fortæller byrådsmedlemmet.
Den 59. etape på Marchen mod Ensomhed var organiseret i samarbejde med Holstebro Kommune. I ført jakker med ordene ’Holstebro – Kulturen til forskel’ var kommunale medarbejdere synlige på hele turen for at støtte op om sagen.
”Ensomhed er noget alle kan blive ramt af på hver sin måde,” siger Simon Tang.