Det har ikke været muligt at finde penge til en ny international skole i Holstebro. Det er på trods af, at det har været på dagsordenen i tre år og kunne hjælpe med at tiltrække flere højtuddannet til byen.
Af Emil Weis
Tirsdag til budgetforligsmødet, hvor kommunens fremtidige økonomi blev bestemt, kunne byrådspolitikerne endegyldigt lægge planen om en international grundskole i graven. Det har ellers været på økonomiudvalgets dagsorden siden 2019, hvor Holstebro Kommune som de første i landet ville lave en international offentlig skole. Den nuværende Viceborgmester, Torben Gudiksen fra Radikale Venstre, var i sin tid med til at foreslå den internationale skole som formand for udvalget for Børn og Familie. Det har dog ikke været muligt at finde pengene til skolen i økonomiudvalget, som Torben Gudiksen nu selv er medlem af.
”Vi har valgt at droppe den, fordi der ikke har været økonomi til den. Vi er i en spareøkonomi, så hvis du skal udvide på et område, så må du indskrænke på et andet, som f.eks. folkeskolen. Og jeg mener ikke, at vi skal skære på folkeskolen,” siger Torben Gudiksen.
Selvom skolen ville koste omkring 10 millioner kroner om året, så mener Torben Gudiksen ikke, at forslaget, han var med til at stille i 2019 om en international skole, var for urealistisk.
”Det var ikke et urealistisk forslag. Man kan bare se, at kommunernes økonomi bliver strammere og strammere, og derfor må man skære nogle nye tiltag fra for at kunne fastholde det serviceniveau, man i forvejen leverer,” siger Torben Gudiksen.
Fra skole til linje
På budgetforligsmødet kom man i stedet med visionen om en international linje. Skolelederen på Nørre Boulevard Skolen, Peter Hatting, er positivt indstillet overfor at lave en linje til internationale elever. Der er dog også nogle ting, der skal på plads først.
”Der skal være en rekruttering af nye medarbejdere, som har kompetencerne til at undervise på et andet sprog. Derudover mangler vi også nogle bygninger, hvis vi skal have plads til 10 nye klasser,” siger Peter Hatting.
Forslaget om den internationale linje er stadigt kun på tegnebrættet, men Torben Gudiksen forestiller sig, at den skal ligge på en af de tre byskoler, som Nørre Boulevard Skolen er en del af.
Peter Hatting mener også, at det vil være billigere at drive en international linje end skole.
”Jeg tror rimeligt nemt, at vi ville kunne lave en international linje. Det behøver heller ikke koste det hvide ud af øjnene. Vi har jo allerede det organisatoriske niveau til at understøtte en udvidelse,” siger skolelederen, Peter Hatting.
Et trækplaster
Hverken Torben Gudiksen (R) eller Peter Hatting har fornemmelsen af, at der er en stor efterspørgsel fra borgere i Holstebro Kommune på et internationalt skoletilbud. Tanken er i stedet, at det skal tiltrække nye borgere til kommunen.
”Forslaget om en international skole var netop noget, vi snakkede om, som kunne være en måde at tiltrække de højtuddannet på,” siger Torben Gudiksen.
Peter Hatting tror også, at et internationalt tilbud kunne fungere som trækplaster for nye tilflyttere.
”Vi har en del store virksomheder i og omkring Holstebro, og jeg tror, at et internationalt tilbud kunne være med til at få endnu flere til kommunen,” vurderer Peter Hatting.
Til budgetforligsmødet blev der snakket om, at man gerne ville tiltrække flere højtuddannet til Holstebro, men om og hvornår drømmen om en international linje bliver realiseret, kan man kun spå om.