Holstebro Kunstmuseum bryder normen – Flere kvindelige kunstnere end mandlige

En undersøgelse fra Organisationen Danske Museer (ODM) fra 2019 viser, at kun 22 pct. af de kunstværker, som danske museer har indkøbt inden for de seneste 15 år, er lavet af kvindelige kunstnere. Dette problem er dog ikke noget, som Holstebro Kunstmuseum døjer med – nærmest det modsatte.

Holstebro Kunstmuseum åbnede for offentligheden i 1967. Foto: Sofie Dyhm-Junge

Af Sofie Dyhm-Junge

Holstebro Kunstmuseum havde i sidste uge et arrangement, hvor der blev sat fokus på kvindelige kunstnere og dem, de selv har udstillet. Arrangementet handlede både om kunstnernes repræsentation, men også kvindernes vilkår ikunsthistorien.

Theresa Østergaard Pedersen er museumsinspektør på Holstebro Kunstmuseum og fortæller, at kunstmuseet lige nu har en overvægt af kvindelige kunstnere i deres samling.

”Der bryder vi nok med det billede, der bliver tegnet på landsplan,” siger Theresa Østergaard Pedersen

Dette har dog ikke været aktivt valgt fra deres side, men er kommet meget naturligt. Museet kom godt fra start med en stor samling kvindelige kunstnere. Tilbage i 1970-81 blev der næsten kun samlet kunstværker ind lavet af kvinder. Derfor har det været meget naturligt for dem at fortsætte denne linje. 

Selvom det ikke er et aktivt valg, så har Theresa Østergaard Pedersen opdaget, at det er noget, museets besøgende bestemt har lagt mærke til.

”Jeg har lagt mærke til, at der relativt ofte bliver nævnt fra en besøgende ’hvor har i mange kvinder her’,” fortæller Theresa Østergaard Pedersen.

Theresa Østergaard Pedersen fortæller derudover, at de altid har haft fokus på kvalitet af værker frem for kvantitet af kunstneres køn. I år har de haft to store soloudstillinger, hvor begge har været kvinder. Dog er det næste år to mandlige kunstnere, der udstilles.