Holstebro sætter fokus på ordblindhed i uge 40

Det er den mest udbredte indlæringsvanskelighed, og det anslås, at omkring 400.000 danskere lever med det. Uge 40 er international ordblindeuge. I den forbindelse afholder Holstebro Bibliotek, AOF Midt og VUC-Holstebro-Lemvig-Struer i dag en temaaften på VUC for unge og voksne ordblinde.

Af Sofie Bertelsen

Foto: Sofie Bertelsen

Fordomme om lav intelligens og klassekammerater, der ikke vil arbejde sammen én. Foruden læse- og skrivevanskeligheder er det blot nogle af de udfordringer, man kan stå overfor som ung ordblind. Der er dog ikke lige så mange fordomme, som der tidligere har været, siger Nina Kledal, der er læsekonsulent i Holstebro Kommune:

“Det er blevet meget bedre de sidste 5-7 år. Men der er stadig forældre, der får testet deres barn og får at vide, at han er ordblind og spørger ‘Er han så dum eller hvad?'”

Netop de fordomme, der stadig er om ordblindhed, er også en af årsagerne til, at arrangementet i aften er vigtigt ifølge Nina Kledal. Som ordblind kan man ofte føle sig alene med sine udfordringer, og der kan arrangementet hjælpe til at vise, at der faktisk er andre i samme situation:

“Vi oplever, at det at komme i et forum, hvor der sidder flere med de vanskeligheder, giver en følelse af, at man ikke er alene om det. Hvis de tror, at de er den eneste i deres klasse eller på deres arbejdsplads, så giver det dem en anden forståelse af det,” siger Nina Kledal.

Arrangementet vil bestå af forskellige workshops, hvor deltagerne kan blive klogere på, hvilke hjælpemidler der er til rådighed, når man er ordblind. Derudover vil der til sidst være en paneldebat, hvor fire ordblinde kan dele deres erfaringer.