Populær skateskole starter op igen

Den populære skateskole i Hal19 starter igen op med skateundervisning. Flere og flere unge i Holstebro har fået øjnene op for skatekulturen, og særligt initiativet omkring skateskolen har været med til at bidrage til øget inklusion i kulturen blandt Holstebros unge. 

Af Mads Molina og Rasmus Skannerup Kleis

I videoen fortæller de to instruktører Josefine Rosenkrantz Hald Eyde og Noah Morgensterne om skateskolens visioner. Foto og redigering: Mads Molina og Rasmus Skannerup Kleis.

Hal19 i Holstebro summer af liv. Nysgerrige børn og unge helt fra otte-årsalderen fylder hallen og prøver kræfter med rails og ramper, efter at skateskolen i går, onsdag, startede et nyt hold.

For de to 17-årige instruktører Noah Morgenstern og Josefine Rosenkrantz Hald Eyde, der har været med til at tage initiativ til opstarten af skateskolen, er det vigtigt, at det skal være et sted, hvor de kan dele ud af alle de erfaringer, de selv har gjort sig i skatingmiljøet: 


”Jeg var selv på skatecamp engang, hvor jeg fik øjnene op for, at ’det var sgu da fedt’. Jeg troede, at det bare handlede om, at man tog ud og lavede kickflip, og så var det det,” siger Noah Morgenstern. 

Noah Morgenstern kender vigtigheden af at have nogen at se op til, der kan lære fra sig. Sammen med Josefine Rosenkrantz Hald Eyde lægger han vægt på vigtigheden i at formidle til unge, at skatingmiljøet ikke er et så lukket miljø, som mange godt kan få indtryk af:

”Det handler om at komme ordentlig ind i miljøet og kulturen, fordi det skaber størst tryghed. Folk skal vide, at ingen griner af en, men faktisk tværtimod respekterer en, hver gang man prøver noget nyt,” siger Josefine Rosenkrantz Hald Eyde. 

Forperson i Hal19’s bestyrelse Alberte Kloster mener også, det er vigtigt, at der er et sted, hvor man kan udbrede kendskaben til skatingmiljøet og se unge få boostet deres selvtillid. Noget, der har været savnet siden den gamle skatehal for mange år siden blev lukket ned: 

”Vi har fået meget ros fra forældre, der fortæller, at deres børn kommer hjem og har fået boostet selvtilliden, fordi ældre har klappet dem på skulderen eller lært dem nye tricks,” siger Alberte Kloster.

Niveauinddeling er med til at lokke flere til – også piger 

Udover Josefine Rosenkrantz Hald Eyde og Noah Morgenstern underviser deres ven Vitus Silas Sondrup også. Når nye, unge skatere kommer til undervisning, foregår det niveauopdelt, og det er der en særlig grund til. 

På den måde oplever de nemlig, at alle bedre kan være med: 

”Vi har niveauopdelt holdene blandt os tre, så det ikke bliver overvældende for de yngre nybegyndere. På den måde får de et niveau, de kan være med på, og det gør forhåbentlig, at de får lyst til at blive her,” siger Noah Morgenstern.

Når Vitus Silas Sondrup og Noah Morgenstern fordeler de øvede og nybegynderne imellem sig, tager Josefine Rosenkrantz Hald Eyde en gruppe piger med ud på banen og øver. 
Hun forklarer, at det gør hende stolt, at hun kan være med til at ændre det syn, der er på skating – at det er en ”drengeting”:

”Jeg synes, det er det fedeste at være et forbillede. Når jeg er til DM, og man kommer forbi små piger, der giver high-fives, så bliver jeg simpelthen så glad. Det er så fedt, at så mange piger nu også skater,” siger Josefine Rosenkrantz Hald Eyde.

Uundværlig hjælp fra lokal tøjbutik 

Da Hal19 i sine spæde dage startede op som skatehal, var det svært at få stablet arrangementer på benene. Økonomisk hjælp fra den lokale tøjbutik ToldYouSo har sidenhen muliggjort arrangementer som eksempelvis skateskolen. 

Det er også i netop ToldYouSo, at Vitus, Josefine og Noah alle arbejder, og det har gjort det muligt, at de hver onsdag får tidligere fri, så de kan komme ned og hjælpe unge, med at udvikle deres skateboardevner. 

Det er hver onsdag fra 17:30-19 at børn og unge kan komme ned i Hal19 og udvikle sine skateboard-evner. Det nuværende hold er fyldt op, men man kan følge med på Hal19s Facebook-side for at se, når et nyt hold starter op.