Kommunen står fast: Lyset forbliver tændt, efter flere voldtægtssager har gjort de unge utrygge i nattelivet

Flere voldtægtssager i landsdelen d. 24. september har gjort de unge utrygge ved at færdes i nattelivet. Det medvirker til, at Holstebro Kommune trodser energikrisen og lader gadebelysningen være tændt på trods af besparelser.

Af Emma Sofie Vikkelsø

”Hvis jeg ikke har mulighed for at blive hentet eller få et lift hjem, så tager jeg ikke i byen. Jeg har ikke lyst til at gå hjem.” Sådan fortæller 18-årige Amchi Arulmurugan, der går i 3.g på Holstebro Gymnasium.

Lørdag den 24. september blev to voldtægter anmeldt til Midt- og Vestjyllands politi, og en af dem kom fra Fredericiagade i Holstebro. Flere unge kvinder har tilkendegivet på den lokale Facebookgruppe, at de føler sig utrygge ved at færdes i nattelivet. Blandt andet skriver en kvinde:

”Vi kommer ALDRIG til at gå hjem fra byen igen.”

Mange frygter, at kommende energibesparelser vil betyde, at der kommer mindre belysning og mere utryghed i gaderne. Da nabokommunen Struer valgte at spare på strømmen ved en komplet mørklægning af byen om natten, gjorde det gymnasieelev Amchi usikker:

”Jeg var vildt bange for, at det samme ville ske her,” siger hun.

Den eneste mulighed, hun har for at gå hjem, er via Sortestien, der går fra byen ud mod villakvartererne. Flere overfald og sager fra stien betyder, at hun allerede undgår den. Hun frygter, at en eventuel mørklægning af området vil betyde endnu større utryghed.

Modsat Struer har Holstebro Kommune dog valgt slet ikke at pille ved gadebelysningen. Byrådet er enige om, at det ville skabe langt mere ballade end gavn.  

”Vi har drøftet det for en måneds tid siden, men det har ikke engang været et punkt på dagsordenen. At pille ved belysningen ville simpelthen skabe for stor utryghed,” siger medlem af kommunens Tekniske Udvalg, Søren Olesen (O).

Samtidigt forsikrer Søren Olesen om, at slukkede gadelygter ikke står på dagsordenen i hverken 2022 eller 2023.

Statistik fra politiet viser, at Holstebro Kommune topper listen over anmeldelser af voldtægter pr. 1000 indbyggere i første halvdel af 2022 for Midt- og Vestjylland. Mere patruljering og gadebelysning skal dog sikre, at det kan være sikkert for borgerne at færdes i nattetimerne.