Elever på Holstebro Gymnasium og HF fortæller, at de med lethed kan deltage i Holstebros natteliv, hvilket ellers er tiltænkt et ældre publikum. Byens diskoteker lokker især de unge, og der berettes om et miljø hvor det, særligt i de travle nattetimer, er muligt at deltage for mindreårige.
Af Rasmus Hørslev
Når eleverne på Holstebro Gymnasium og HF bliver spurgt omkring deres festvaner, tegner der sig et billede af et ukontrolleret natteliv i Holstebro.
”Når man først har fået armbånd på, er man sikker på at kunne feste hele natten,” fortæller en ung mand på vej ud ad skolens svingdør. ”Man skal ramme de travle timer. Når der er lang kø, tjekker de aldrig ID,” istemmer en medstuderende.
Tendensen er synlig blandt skolens elever, og mange af de adspurgte elever fortæller om, hvordan man kopierer stempler og deler armbånd, så alle kan komme med på dansegulvet – også dem, der ikke er gamle nok.
Særligt diskoteket East End bliver fremhævet som et populært sted blandt de unge, og Carsten Clausen, som er medejer af diskoteket, fortæller, at man tager alle de forholdsregler, man overhovedet kan for at forhindre mindreårige i at komme ind. Han anerkender dog samtidig, at der slipper mindreårige gennem systemet.
”Det er klart, at hvis der kommer mindreårige ind hos os, så er det et problem”
Carsten Clausen
”Vi har altid tre dørmænd ved vores eneste indgang, som tjekker alle, der kommer ind på East End, og man skal have både stempel og armbånd. Det sker dog, at gæster forsøger at snyde ved at forfalske ID eller armbånd,” fortæller Carsten Clausen, der samtidig understreger, at de af gode grunde ikke ved, hvor ofte det lykkedes, men at det er noget, de har fokus på.
”Vi opdager dog også en del af dem, når de forsøger at snyde sig ind, og det understreger, at vi har stor fokus på problematikken,” fortæller Carsten Clausen og mener, at baren gør hvad de kan for at afvise de mindreårige.
Mikkel Olsen, ejer af både Bierstube og Munken i Holstebro, mener, at det særligt er diskotekerne, der oplever, at mindreårige forsøger at komme ind.
”Jo større klientel du har omkring 18-årsalderen, jo større er chancen for, at mindreårige forsøger at komme ind… og selvfølgelig sker det, at de kommer ind.” Noget, der ifølge Mikkel nærmest er umuligt, at gardere sig imod.
”Det svarer til at lave en markedsundersøgelse på, om Fakta nogensinde har solgt en øl til en person under 16 – selvfølgelig har de det”
Mikkel Olsen
Mikkel selv er født og opvokset i Holstebro, så han ved udmærket, hvordan nattelivet fungerer – også for en mindreårig.
”Der er selvfølgelig steder, der har ry for at være mere lempelige i forhold til entré-reglerne,” fortæller Mikkel og afslutter grinende ”ingen nævnt, ingen glemt”.
Eleverne på Holstebro Gymnasium og HF vidner om, at mindreårige er til stede i Holstebros natteliv på trods af diverse beværtningers forholdsregler. Det er dog langt fra en uskyldig forseelse at forfalske identifikation eller at benytte andres. Midt- og Vestjyllands Politi gør det klart, at dette er en overtrædelse af straffeloven, der kan medføre både bøde og plet på straffeattesten. De opfordrer derfor til, at forældre tager dialogen med deres store børn.