Grøn folketingskandidat: “Det er svært for nye partier at komme til. Det tager tid”

Folketingsvalget er lige på trapperne. I Holstebro kommune har de traditionelle partier monopol på vælgernes stemmer, og det er derfor svært for de grønne partier at spire.

Af Sofie Dyhm-Junge

HC Molbech fra Holstebro er folketingskandidat for Alternativet i Vestjylland. Foto: Privat

Statsminister Mette Frederiksen udskrev valg i dag til afholdelse d. 1. november i år. I hendes tale nævnte hun hurtigt klimaet og ønsket om en grøn omstilling. Dette er en problemstilling, der fylder hos mange danskere og ikke mindst hos unge i Holstebro.

Dog har de partier, der især varemærker sig med at være ekstra klimaambitiøse, svært ved at vinde ind hos borgerne i Holstebro.

Svært at finde grobund

Holstebros grønne politiker HC Molbech stilede både op til kommunalvalget i 2021, hvor han ikke kom ind, og nu igen til folketinget i 2022 for Alternativet. Han ønsker mere repræsentation af politikere, som direkte står for klimaet. 

Han har mærket på den vestjyske befolkning, at borgerne generelt har svært ved at bryde deres vante stemme-mønstre og satse på nye partier: 

”Det kan godt være, at folk de inderst inde er alternativister, men de tør ikke stemme det grundet stemmespild,” fortæller HC.

HC ønsker, at befolkningen i Vestjylland og Holstebro tør satse på mindre partier. ”Det er meget frustrerende. Jeg ønsker, at folk de stemmer på det, de støtter og ikke af taktiske årsager.”

Repræsentationen halter

Også i SUF Holstebro, som er en ungdomsorganisation, der støtter Enhedslisten, mærker de problemet. Forperson for den lokale organisation Johanne Therese Stubkjær Jensen på 19 år fornemmer også på de unge i Holstebro, at de mangler en grøn stemme.

SUF er lille i Holstebro, men har mærket, at en del unge har været positive, da de har fundet dem. De har især været positive over, at de har fundet nogle, som de har kunne dele grønne holdninger med.

HC Molbech mener, at Alternativet og ham selv er klar til valg. Han tror desværre ikke selv, at han kommer i folketinget i denne omgang, men ser tydeligt for sig, at Alternativet får et hæderligt valg i Vestjylland.