Frivillige i frysehal: Knud Erik står i spidsen for stor nødhjælpsaktion

40 frivillige møder på mandag op i den gamle minkfodercentral på Bülowsvej i det sydlige Holstebro. De skal sortere nødhjælp til det krigsramte Ukraine. Knud Erik Lynggaard står i spidsen for at yde ”hjælp til selvhjælp,” som han kalder det – og sende alt fra tøj til køleskabe til Ukraine. 

Af Mads Molina 

I den gamle, kolde minkfodercentral flyder det med tøj, mens flyttekasserne tårner sig op. På mandag begynder sorteringen og pakningen af de mange donationer, og fagforeningen Krifa har i den forbindelse sendt 27 frivillige til Bülowsvej.

De skal hjælpe Knud Erik Lynggaard, der siden september 2022 har været ’ph.d.’, pensionist hele dagen. Næsten hver eneste dag tager han enten telefoner eller besøger de nedlagte foderfrysehuse – der nu fungerer som lagere – når han frivilligt indsamler nødhjælp til det krigsramte Ukraine. 

”Der er altid noget at se til. Det er mange småting, men jeg er hver eneste dag enten i telefonisk kontakt om noget nødhjælp eller herinde på frysehuset for at ordne lidt forskelligt.”

Knud Erik Lynggard

I løbet af ugerne 39 og 40 har Knud Erik Lynggaard været rundt hos diverse genbrugsforretninger og privatpersoner primært for at indsamle tøj til ukrainerne. Det er blevet til bunker af tøj, der nu skal sorteres og pakkes i de mange flyttekasser, som Arlas mejeri på den anden side af Bülowsvej donerer gratis. 

Alle hjælper til, og Knud Erik Lynggaards store netværk er fyldt med velvilje og hjælpsomhed. 

Udover Krifas 27 frivillige, vil frivillige fra foreningerne Holstebro Nødhjælp, Bevar Ukraine og Y’s Men hjælpe til – og derudover mange af de nyligt tilkomne flygtningen fra Ukraine. De ukrainske flygtninge, der er kommet til Holstebro, har Knud Erik Lynggaard ofte selv hjulpet eller fået hjælp af.  

Hvis de frivillige strejkede

Knud Erik har siden 2017 arbejdet med nødhjælp til krigsramte lande. Særligt tre ukrainske familier, der har været ansat på Knud Erik Lynggaards gård i 15 år, er i perioden ”blevet som familie,” fortæller han. Ukrainere har i lang tid ligget Knud Erik Lynggaards hjerte nært.

Fra foreningen Bevar Ukraine fungerer ukrainske ’Alex’ som Knud Erik Lynggaards bindeled til Ukraine. Alex ved præcis, hvor i Ukraine de mange lastbiler med tøj, køleskabe og hospitalssenge skal køre hen.

”Alt fungerer fuldstændig gratis og med frivillige kræfter. Det eneste, der koster penge, er køreturen derned. Det koster cirka 25.000 kr. pr. bil, men det kommer an på præcis hvor i Ukraine, de skal køre hen.”

Knud Erik Lynggaard

Foreningerne kan godt mærke, at krigens mindre opmærksomhed i det offentlige mediebillede smitter af på nødhjælpsdonationerne, men de knokler ufortrødent videre – der er stadig brug for hjælp.

Hjælp, som frivillige kræfter i høj grad tager sig af:

”Engang sagde en til mig; ’tænk, hvis alle frivillige i Danmark strejkede i en hel måned – hvad ville der så ske?’, og han havde jo så ret, for der er jo stærke frivillige kræfter over alt i landet, som vi bare ikke kan undvære.”  

Knud Erik Lynggaard