Nyt tiltag: ”Man lærer ikke noget om prævention og forebyggelse af kønssygdomme ved at sidde og lege med kondomer” 

Seksualundervisning er blevet obligatorisk på alle landets ungdomsuddannelser. Holstebro har i mange år været højt på listen over kønssygdomme blandt unge, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut. Freya Luna fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er håbefuld på vegne af unges fremtidige seksuelle sundhed. 

Af Matias Christensen

Undervisningsministeriet kunne i går fortælle, at seksualundervisning fra skoleåret 2023/24 vil blive obligatorisk for elever på ungdomsuddannelser i Danmark. 

Ifølge Freya har seksualundervisningen ikke været fyldestgørende nok. Hun ønsker, at der fra næste skoleår bliver sat timer af til seksualundervisningen, da de tilbud, hun selv har oplevet på sit gymnasie, har været frivillige. Der er derfor mange der går glip af det. 

”Jeg håber, at vi kan få mere information om kønsidentitet, seksualitet og samtykke ind i vores seksualundervisning, og at det ikke skal være frivilligt at deltage fremover.”

Ifølge Undervisningsministeriets udmelding om obligatorisk seksualundervisning fra næste skoleår, er det ikke klart, hvordan seksualundervisningen skal indgå i undervisningen. Der vil dog ikke komme særlige krav til, hvordan den skal tilrettelægges, da det bliver op til det enkelte gymnasie. 

Vil have kompetent undervisning

Kønsidentitet og seksualitet er nærmest fremmedord for underviserne på gymnasierne i Danmark. Danske gymnasieelever har længe følt, at de ikke får en fyldestgørende seksualundervisning, og det endte i februar med, at gymnasieelever nedlagde undervisningen i samarbejde med Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). 

”Vores undervisere på ungdomsuddannelserne skal uddannes indenfor seksualundervisning. De, der skal formidle det for os, skal have kompetencer i at videreformidle et tabubelagt emne,” siger Freya Luna. 

Freya, der selv går på Holstebro Gymnasie og er regionsforperson for DGS i Vestjylland, er bekendt med statistikkerne omkring klamydiatilfælde og den generelle tendens i seksuelt overførte sygdomme i Holstebro, og fortæller:

”Man lærer ikke noget om prævention og forebyggelse af kønssygdomme, ved at sidde og lege med kondomer, slet ikke hvis man ikke er heteroseksuel,” siger Freya Luna. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelseschefer for ungdomsuddannelserne i Holstebro, sundhedsfagligt personale i Holstebro kommune eller Sex & Samfund om emnet.