Minkskandalen kan komme til at koste for Holstebro Kommune

Det var ikke lutter kanelsnegle, da byrådet tirsdag diskuterede kommunens økonomi. I en sidebemærkning nævnte kommunaldirektøren usikkerheden om, hvad nedlukningen af minkerhvervet havde af betydning for kommunens indtægter.

Af Emil Weis

Der er mange følgeerhverv til minkavlen, som også har måtte lukke. Her står den tomme fodercentral, som nu bliver brugt til indsamling til Ukraine.

Hen over kaffe i porcelænskrus og kanelsnegle åbnende Borgmester H.C. Østerby budgetbehandlingen med en dyster udlægning af kommunens fremtidige økonomi. Der skal spares.

Selvom mink ikke fyldte til mødet, så nævnte kommunaldirektør Lars Møller usikkerheden om, hvilken økonomisk betydning nedlukningen kommer til at have for kommunen.

Holstebro er den kommune, der havde flest minkfarme i landet – helt præcist 112. Holstebro står således for cirka én syvendedel af den danske minkbestand.

En branche som havde produktion for 2,5 mia. i 2019 – hvilket svarer til at Holstebro Kommune alene producerede for 357 millioner. Vicekommunaldirektøren Claus Brandt anerkender også, at det i perioder har været en stor indtægtskilde for Holstebro Kommune.

”I de gode år så har minkerhvervet fyldt op mod fire procent af vores beskatningsgrundlag. Så det har været et betydende erhverv for kommunen – også indtægtsmæssigt,” siger Claus Brandt.

Færre virksomheder og medarbejder i Holstebro

Ejner Rask er en af de minkavlere, der har måttet lukket sin virksomhed. Minkerhvervet er en af de brancher i Holstebro, der har beskæftiget rigtig mange mennesker. Men efter lukningen er medarbejderende blevet fyret.

”Jeg blev nødt til at fyre mine fire medarbejdere. Jeg ved, at en af dem har fået et andet job,” siger Ejner Rask.

I dag er fire af Ejner Rasks minkhaller lavet om til jordbærproduktion.

”Vi lader minkvirksomheden blive ved det, og så tager vi i stedet imod erstatningen,” siger Ejner Rask.

Men hvor meget kommunen får andel i erstatningen, er stadig usikkert. Det er i hvert fald ikke noget, kommunen har budgetteret med.  

”Vi har ikke indkalkuleret nogen skattegevinster ved erstatningen til minkerhvervet,” siger vicekommunaldirektøren, Claus Brandt.

Det vides ikke, hvornår hele erstatningen bliver udbetalt, og dermed hvor stor kommunens andel af denne bliver.