Holstebro Kommune sælger ud af sig selv: ”Det var det, der skulle til”

Skovområder i Holstebro Kommune skal agere lappeløsning for økonomien i byen de næste par år. Kommunen har valgt at sælge skov for 6.500.000 kroner fordelt over 2023 og 2024. Selv forventer de dog, at skoven forbliver ligeså tilgængelig for hundeluftere, jægere og andre skoventusiaster, som den altid har været.

Af Mads Læbel

Holstebros økonomiudvalg har besluttet, at man over de næste 2 år vil sælge skovområder for 6.500.000 kroner. Foto: Mads Læbel

Hvis du bruger meget tid i Holstebros skove, kan der ske ændringer for næsen af dig, som du slet ikke bemærker. Holstebros økonomiudvalg præsenterede onsdag den 5. oktober nemlig deres budgetforlig, hvor det blev fremlagt, at man vil sælge skovområder i 2023 og 2024 for henholdsvis 5.300.000 og 1.200.000 kroner.

”Det var det, der skulle til, for at økonomien kunne gå op,” udtaler Søren Olesen (O). Han er med i økonomiudvalget og er en af dem, der har været med i beslutningen om at sælge ud af kommunens aktiver i form af skov. Et aktiv for kommunen er et område eller en bygning, som de ejer, og som de derfor kan sælge. Søren understreger, at de kun har gjort det, da det har været en absolut nødvendighed.

Uvist hvilke områder der bliver solgt
Holstebro Kommune ejer 1450 hektar skov. For at opnå de mange millioner, skal de sælge omkring 480 hektar. Altså en tredjedel. Derudover kommer de mange hektar til at blive solgt til højestbydende, og fremtiden for de solgte skovområder er derfor uvis. Dog satser man på, at folk stadigvæk har ligeså gode muligheder for at gå på jagt, som de tidligere har haft.

”Det kommer til at komme på udbud. Vi har dog en fornemmelse af, at det kommer til at være folk, der går på jagt, som gerne vil købe det. Det er i forvejen dem, som lejer meget af vores skov,” siger Søren Olesen.

Netop fordi meget af kommunens skov bliver lejet ud til blandt andet jægere, ved man stadig ikke, hvilke områder der skal sælges. Først skal det undersøges, hvad der giver bedst mening at sælge for at tilgodese både borgerne og kommunen. For Søren og de andre i økonomiudvalget er det vigtigt, at folk kan have samme adgang til skovområder, som de har nu.

”Offentligheden skal have adgang. Kommunaldirektøren skal undersøge, hvor vi kan sælge ud. Omvendt er det er klart, at hvis vi har to områder tæt på hinanden, og det ene ikke er lejet ud, så sælger vi det. Det skal give så meget økonomisk mening som muligt.”

Søren fortæller også, at det for kommunen er vigtigt, at man ikke sælger alt den skov, som man ejer. De skal kun sælges, hvis kommunen i fremtiden kommer i en ligeså presset situation, som de befinder sig i lige nu.

”Vi skal også gemme nogle aktiver til andre år, hvis vi igen bliver pressede. Det er derfor, at vi kun sælger nøjagtigt den mængde skov, som der er behov for.”

Der er i alt omkring 14.050 hektar skov i hele Holstebro Kommune. Foruden kommunens 1450 hektar selv ejer staten 4300. De resterende 59% af skovområderne er privatejet.